Despre

Nevoia

Necesitatea dezvoltării unei forte europene de munca bine pregatita si creativa, impreună cu nevoia de a creste numărul tinerilor absolventi care au un loc de muncă se află in centrul politicilor europene.

Cresterea nivelului de educatie al populatiei europene si pregătirea unor profesionisti cu gândire divergentă si vizionară sunt câteva dintre obiectivele dezvoltate în acest sens. Competentele transversale de care ar trebui să dispună ”angajatii 2020” sunt: spiritul de initiativă si antreprenoriat, abilitatea de a pune ideile în practică, capacitatea de a evalua propriile competente si calităti, precum si capacitatea de a identifica oportunitătile pe măsura ce apar.

Ghidarea în carieră

Ghidarea în carieră include acele servicii care vizează oferirea de sprijin tuturor persoanelor, indiferent de vârstă sau de etapa în care se află, în vederea realizării alegerilor legate de educatie, formare si carieră. “Ghidarea în carieră sprijină oamenii să reflecteze asupra planurilor, intereselor, pregătirii si abilitătilor lor. Îi ajută să înteleagă piata muncii si sistemele de învătământ, punându-le în legătură cu ceea ce stiu despre ei.” (Analiza Politicilor Educationale, OECD, 2003).

În centrul demersurilor de ghidare a carierei se află angajamentul de a sprijini oamenii astfel încât să realizeze ce potential au, să îl evalueze si să îl folosească. Atât ghidarea educatională – care se referă la alegerea studiilor- cât si ghidarea carierei – alegerea unui domeniu profesional- pot contribui semnificativ în această directie, îmbunătătind autocunoasterea, autodezvoltarea si angajabilitatea tinerilor.

De ce un astfel de proiect?

Centrele de Carieră din cadrul institutiilor de învătământ superior oferă deja o parte dintre serviciile specifice, orientându-se cu precădere spre studentii abia admisi si spre cei care se apropie de absolvire. Prin urmare, este necesară o abordare mai cuprinzătoare care să includă un demers de ghidare a carierei personalizat si sistematic, incluzând si ateliere de lucru, dar si suport de grup potrivit profilului, abilitătilor si nevoilor fiecărui student, dar si nevoilor sistemului educational si cultural european. Tranzitia de la Universitate către piata muncii ar fi astfel mai eficientă, dacă studentii care se pregătesc de absolvire ar constientiza foarte bine care le sunt competentele, asteptările si planurile de viitor.

În acest context, in prezent există foarte putine programe transdisplinare dezvoltate în Europa care să vizeze intregul ciclu de studiu si care să pregătească tinerii în directiile autocunoasterii, autodezvoltării si managementului carierei.

Ce vizează ICARD?

Proiectul european ICARD vizează crearea unui Program European inovativ de Dezvoltare a Carierei care se adresează studentilor si acoperă intreg parcursul acestora, din momentul admiterii la facultate până la absolvire. Proiectarea si dezvoltarea acestui program are la bază o bună practică implementată deja de unul dintre partenerii acestui consortiu, Universitatea de Tehnologie din Queensland (QLD QUT) din Australia.

QLD QUT a implementat pe parcursul ultimilor ani un Program de Dezvoltarea Carierei care reprezintă o modalitate inovativă de a introduce dezvoltarea carierei în curriculum-ul academic. Programul vizează 3 mari arii si include 30 de module de continut general, care este, în mare parte, aplicabil la toate facultătile.

Proiectul urmăreste examinarea practicilor utilizate în prezent în Europa, precum si adaptarea, testarea acestuia în patru tări europene.

Mai multe informatii despre rezultatele vizate de acest proiect veti putea găsi la sectiunea "Rezultate"